Det finns ett fåtal platser kvar de närmaste veckorna till:

fredag 5/10
Champagne kl. 18.30 Nyinsatt!
2-timmarskurs tema Exlusiv whisky kl. 18.30 (info längst ner under "kurser"

lördag 6/10
Öl-& ost, grundnivå kl.13.00 
Rom, grundnivå, tema Spansk, fransk och brittisk stil kl. 16.00


Bokningen via mail är öppen alla dagar. 


För att boka:

gå till "Bokningsförfrågan" längst upp till höger.
Fyll i uppgifterna och skicka. 
När du fått din bokningsbekräftelse av oss så är allt klart.



Har du redan ett värdebevis till ett visst tema?
De flesta värdebevis går att boka till annat tema än det angivna.

Hittar du inte något passande datum? 
Vi tar gärna emot önskemål - maila oss på info@prova-goteborg.se

 

Frågor? 
Du når oss
direkt via mail till info@prova-goteborg.se
Vi försöker alltid svara inom 24 timmar. 

 

Nedan ser du kalendern uppdelat efter provningstema.

GRUNDLÄGGANDE VIN


PROVNINGSTEKNIK
Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och
grunderna för att förstå vin. Vad menas med nya världens viner och
vad innebär egentligen uttrycken "vinets ben" och "bouquet" ?
Kan något som luktar jordkällare smaka gott?
Terminologin inom vinvärlden är ofta minst sagt svår att förstå och
här reder vi ut begreppen.

Fredag 31 augusti kl. 18.30-20.00 Fullt
Lördag 15 september 13.00-14.30 Fullt
Fredag 19 oktober kl. 18.30-20.0 Fullt
Lördag 10 november kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar

 

KLASSISKA DRUVOR
Vi går lätt igenom provningsteknik och grunderna för att förstå vin. 
Sedan ger vi oss i kast med ett par av de verkligt klassiska druvorna!
Vi lär oss vad som är specifikt med dem och den region 
där de förekommer, och hur de förändras beroende på var de växer.
Kanske hittar du inte bara din favoritdruva, utan förstår även 
varför du dras till just den!
Självklart pratar vi också om vad man bör
tänka på när det gäller mat till den specifika druvan-och varför.

Lördag 8 september 16.00-17.30 Fullt
Fredag 21 september 18.00-20.00 Fullt
Lördag 6 oktober kl. 13.00-14.30  Fullt
Lördag 1 december kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar

 

VINPROVNINGAR MED TEMA

CHAMPAGNE
Grundnivå:
Vad är Blanc de noirs och vad betyder Brut- och hur gör man egentligen för att få till en roséChampagne? -Här lär vi oss från grunden om olika stilar och om druvorna,  klimatet, jäsningsprocessen, lagringen- allt som blir till Champagne. 


Lördag 25 augusti kl. 16.00-17.30
Fullt
Lördag 8 september kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 15 september kl. 19.00-20.30  Fullt
Fredag 28 september kl. 18.30-20.00 2 återbudsplatser finns nu
Fredag 5 oktober kl. 18.30-20.00 NY
Lördag 13 oktober kl. 16.00-17.30  1 plats kvar
Fredag 26 oktober kl. 18.30-20.00 NY
Fredag 23 november kl. 18.30-20.00
Fåtal platser kvar

CHAMPAGNE
Nivå 2:
Här pratar vi ännu fler stilar på Champagne och hur man tyder etiketter. Vi kommer också in på olika områden när vi pratar Premier- och Grand Cru.
Och vad är egentligen Millesime?

Vi tar gärna emot datumförslag!


 


FRÅN VALPOLICELLA TILL AMARONE
En lätt Valpolicella eller en fyllig Amarone -hur är det möjligt att få så olika viner ur samma druva.Vad innebär egentligen begreppet "miniamarone"? Följ med på en resa bland dessa underbara röda Italienska viner som har det mesta gemensamt men ändå är så olika..


Lördag 25 augusti kl. 13.00-14.30 
Lördag 15 september 13.00-14.30 Fullt
Fredag 21 september kl. 18.30-20.00 Fullt
Fredag 9 november kl. 18.30-20.00 NY

   

KOMBINATIONSPROVNINGAR

LAKRITS- & VIN
Svenskarna älskar sitt lakrits-godis. Att man med fördel kan kombinera
vin och choklad vet de flesta men faktum är att även lakrits fungerar
alldeles utmärkt tillsammans med vin. Lakritsroten har sedan
urminnes tider varit känd som en helade växt.

Grundnivå:
Vi lär oss om laktritstillverkning och om vilka viner som passar
att dricka till.  En spännande resa med nya smakupplevelser!


Lördag 8 september 16.00-17.30
Fullt
Lördag 29 september kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar
Lördag 6 oktober kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 17 november kl. 13.00-14.30 Fullt



ATT KOMBINERA MAT OCH VIN - RÖTT
En grundkurs i hur olika smaker reagerar med varandra och hur vi matchar drycken med den goda maten vi lagt ner så mycket tid på att laga!
Denna provning är lite av en workshop.
Vi arbetar med rena smaker, såsom socker, salt osv.
Det serveras alltså ingen mat.

Lördag 1 september kl. 13.30-15.00 
Lördag 29 september kl. 16.00-17.30 2 platser kvar



 

ATT KOMBINERA MAT OCH VIN - VITT
En grundkurs i hur olika smaker reagerar med varandra och hur vi
matchar drycken med den goda maten vi lagt ner så mycket tid på att laga! 
Denna provning är lite av en workshop.
Vi arbetar med rena smaker, såsom socker, salt osv.
Det serveras alltså ingen mat.

Vi tar gärna emot datumförslag!

  


OST- & VIN
Grundnivå: 

OST- & VIN, VITA & RÖDA VINER 
Passar rött eller vitt vin bäst till ostbricka och är det ok med vindruvor till?
Här tar vi kål på några av myterna runt ost och vin
när vi provar både typiska "ostviner" och andra till de olika ostarna.

Lördag 8 september kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 15 september kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 22 september kl. 16.00-17.30 Fullt
Fredag 28 september kl. 18.30-20.00 Fullt
Fredag 12 oktober kl 18.30-20.00  Fullt
Lördag 20 oktober kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar
Lördag 27 oktober kl. 13.00-14.30 NY


 

OST- & VIN, RÖDA VINER
Följ med bland olika osttyper och endast röda viner - det blir garanterat
en god och lärorik kväll för
dig som gillar rött! 
Här lär vi oss vad vi ska tänka på när vi kombinerar ost med röda viner, när vi provar både typiska "ostviner" och andra till de olika ostarna.

Fredag 7 september kl. 18.30-20.00 Fullt
Lördag 13 oktober kl. 13.00-14.30 Fåtal platser kvar



 
OST- & VIN
Nivå 2:
OST- & VIN,  ITALIEN
Här tar vi en tur genom Italiens härliga landskap och provar deras viner och ostar.
Nivå 2 innebär att vi inte börjar med att gå igenom provningsteknik, 
och vi använder något fler vintermer.
Men man hänger fortfarande med bra även som nybörjare!


Lördag 29 september kl. 13.00-14.30
Fåtal platser kvar


OST- & VIN, FRANKRIKE
Vi provar först vinerna för sig och sedan smakkombinationer tillsammans med ostarna. Följ med på en resa bland Frankrikes fantastiska vin- och oststilar!
Nivå 2 innebär att vi inte börjar med att gå igenom provningsteknik,och 
vi använder något fler vintermer. 
Men man hänger med bra även som nybörjare!

Lördag 29 september kl. 13.00-14.30 Fullt

 

ÖL-& OST
Grundnivå:
Att ost och vin passar bra tillsammans vet det flesta men kanske är det
dags att vidga vyerna. Ost och öl är en spännande kombination,
följ med från grunden när vi botaniserar bland våra vanligaste osttyper och ölstilar!


Lördag 25 augusti kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 1 september kl. 16.30-18.00 
Lördag 6 oktober kl. 13.00-14.30
Fåtal platser kvar
Fredag 9 november kl. 18.30-20.00  NY
Lördag 1 december kl. 16.00-17.30  NY


ÖL-& OST 
Nivå 2:

Tema Sverige
Här ger vi oss i kast med att testa svenska favoriter bland ostar!
Till det botaniserar vi bland den uppsjö av öl från svenska mikrobryggerier som
numera finns. Glädjande för alla som gillar öl startas nya små bryggerier
som aldrig förr i Sverige och vi hittar många stilar att välja mellan.

Nivå 2 innebär att vi inte börjar med att gå igenom provningsteknik, och vi
använder något fler facktermer -men man hänger fortfarande med 
bra även som nybörjare!

Vi tar gärna emot datumförslag! 


 

CHOKLAD- & VIN
Grundnivå:
Vi pratar druvor och bönor - lika delar vin & choklad. Vad är egentligen skillnaden på mörk- och mjölkchoklad, och vad är då vit choklad? Vi går igenom chokladens väg från råvara till färdig chokladkaka. Välkommen till en choklad-& vinprovning som mynnar ut i läckra smakkombinationer!

Lördag 1 september kl 16.30-18.00 Fullt
Lördag 8 september kl. 13.00-14.30
Fullt
Lördag 8 september kl. 16.00-17.30 
Lördag 15 september kl. 16.00-17.30
Fullt
Lördag 6 oktober kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 27 oktober kl. 16.00-17.30 NY
Lörd
ag
10 november kl. 13.00-14.30 Fullt

Fredag 29 mars 2019 kl. 18.30-20.00 NY





CHOKLAD- & VIN 
Nivå 2:
Här kommer vi in på bönor och ursprung och vad som är signifikativt för choklad gjord på olika bönor och från olika delar av världen.

Vi tar gärna emot datumförslag! 
 

  

MÖRK ROM & CHOKLAD
Rörsocker är en av de gemensamma nämnarna i denna 
goda provning. En spännande provning med den härliga 
kombinationen mörk rom och choklad!
 


Lördag 15 september kl. 16.00-17.30
Fullt 
Lördag22 september kl. 13.00-14.30 Fullt

Lördag 13 oktober kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 17 november kl. 13.00-14.30 Fullt 
Lördag 17 november kl. 16.00-17.30 NY

Lördag 19 januari 2019 kl. 16.00-17.30 NY
 

 
 WHISKYPROVNINGAR 
(Exklusiv whisky, nya datum finns nu, se under "kurser")

 

SKOTTLAND RUNT
Vi följer whiskyns väg från råvara och hela vägen ner i glaset. 
Upptäck skillnader och likheter i de olika whiskystilarna när vi går igenom framställningsmetoder och provningsteknik på vår väg genom Skottlands fyra whiskyregioner!

Fredag 7 september kl. 18.30-20.00 
Lördag 13 oktober kl. 13.00-14.30  Fullt
Lördag 10 november kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 24 november kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar


VÄRLDEN RUNT 
Även detta tema är både för nybörjaren och den inbitne. Här botaniserar vi bland whiskysorter från världens olika hörn, från Japan till USA med flera stopp längs vägen. En spännande resa utlovas!

Fredag 21 september kl. 18.30-20.00 Fullt
Lördag 20 oktober kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 20 oktober kl. 13.00-14.30 NY

 

IRLAND RUNT
Var det Irländarna eller Skottarna som var först ut och vad är det som gör den Irländska stilen så speciell? Vi lär oss om framställning och provningsteknik- passar såväl nybörjaren som den inbitne, och framförallt dig som föredrar lite lättare whiskey!

Lördag 8 september kl. 16.00-17.30 Fullt

 

ISLAY RUNT 
Både för nybörjaren och den inbitne! Vi följer whiskyns väg från råvara 
och hela vägen ner i glaset. Men
denna gång stannar vi sedan 
på den Skotska ön Islay där det är RÖKIGT som gäller!


Lördag 25 augusti kl. 16.00-17.30
 
Lördag 22 september kl. 16.00-17.30 Fullt

                    

ÖVRIGA DESTILLAT

ROM
Bland pirater i Västindien lotsar vi Er mellan de Brittiska, Franska 
och
Spanska stilarna. Men först lär vi oss självklart
grunderna i hur
mörk rom blir till.

Lördag 8 september kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 6 oktober kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar
Lördag 24 november kl. 13.00-14.30 NY


 

COGNAC
Varför står det Champagne på flaskan ibland och vad betyder bokstavskombinationerna?

Detta och mycket mer lär vi oss på denna grundliga genomgång av Cognacsframställning, där vi självklart också går igenom provningsteknik
när vi avnjuter Cognac.


Fredag 5 oktober kl. 18.30-20.00 Fullt
Lördag 24 november kl. 16.00-17.30
Fullt



KURSER

2 timmarskurs- tema EXKLUSIV WHISKY

Whisky i lyxformat som passar den som verkligen gillar whisky och som kommit en bit i sitt provande.
Här provas fem olika sorter där urvalet varierar, vi sparar på oss intressanta flaskor och kör när vi fyllt förrådet!

Lördag 1 september kl. 13.00-15.00 4 platser kvar
Fredag 5 oktober kl. 18.30-20.30 Fåtal platser kvar

Pris 990kr
Värdebevis går bra att delbetala med. 
 

 

Heldagskurs-
VINKÄNNARKURS FÖR NYBÖRJARE
En hel dag med allt från läran om
själva vinet och druvorna, till  grundläggande kunskaper om
vinvärlden, såväl som praktiska delar
och smakkombinationer!

Vi kör hela dagen, från kl 10.00 till kl 16.00.
Förutom att rent praktiskt lära oss hur man provar vin,
så lägger vi stor vikt vid funderingar runt hur man ska tänka
när man matchar viner med mat.

I priset ingår
frukost med kaffe/thé och smörgås,
en härlig 3-rätters lunch,
eftermiddagsfika med kaffe/thé och kaka samt
provningar med viner och
annat kursmaterial.

Vi sitter i liten grupp, så det är gott om tid för frågor och diskussioner.
Inga förkunskaper krävs!  


Pris 1980 kr
Värdebevis går bra att delbetala med.

 

 

Halvdagskurs- tema CHOKLAD-& VIN
Vi börjar från början- hur man gör choklad! Vi pratar om olika typer av bönor och var i världen de trivs bäst. Under dagen kommer vi testa olika varianter och stilar av choklad och så småningom jämföra olika geografiska lägen och växtplatser av Grand Cru choklad. Till detta provar vi olika typer av viner som får kombinationerna att göra fyrverkerier i munhålan! En sagolikt god och lärorik dag utlovas! Passar såväl nybörjaren som den inbitne choklad-fantasten!

 

Pris 990 kr
Värdebevis går bra att delbetala med.

 Har du önskemål om tema som du vill fördjupa dig i? -Hör av dig till oss!