För maj månad finns det fortfarande platser kvar till:

Onsdag 23/5
Ost- & vin, grundnivå, tema vitt, rött och rosé - fåtal platser kvar

Lördag 26/5
Öl- & Ost, grundnivå - fåtal platser kvar
Whisky, grundnivå, tema Världen runt - fåtal platser kvar

Söndag 27/5
Champagne, grundnivå - fåtal platser kvar

Maila oss på info@prova-goteborg.se för snabbt svar!

Mer info om provningarna och samtliga datum ser du längre ner på sidan.

Har du redan värdebevis till ett visst tema?
De flesta värdebevis går att boka till annat tema än det angivna.

Hittar du inte något passande datum? 
Vi tar gärna emot önskemål - maila oss på info@prova-goteborg.se


För att boka:
gå till "Bokningsförfrågan" längst upp till höger.
Fyll i uppgifterna och skicka. 
När du fått din bokningsbekräftelse av oss så är allt klart.

Vi försöker alltid svara inom 24 timmar. 
Frågor? Du når oss
direkt via mail till 
info@prova-goteborg.se

 

Nedan ser du kalendern uppdelat efter provningstema.

GRUNDLÄGGANDE VIN
PROVNINGSTEKNIK
Vi går igenom provningsteknik, avslöjar vinprovarnas "fikonspråk" och
grunderna för att förstå vin. Vad menas med nya världens viner och
vad innebär egentligen uttrycken "vinets ben" och "bouquet" ?
Kan något som luktar jordkällare smaka gott?
Terminologin inom vinvärlden är ofta minst sagt svår att förstå och
här reder vi ut begreppen.

Lördag 2 juni kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar

 

KLASSISKA DRUVOR
Vi går lätt igenom provningsteknik och grunderna för att förstå vin. 
Sedan ger vi oss i kast med ett par av de verkligt klassiska druvorna!
Vi lär oss vad som är specifikt med dem och den region 
där de förekommer, och hur de förändras beroende på var de växer.
Kanske hittar du inte bara din favoritdruva, utan förstår även 
varför du dras till just den!
Självklart pratar vi också om vad man bör
tänka på när det gäller mat till den specifika druvan-och varför.

Lördag 12 maj kl. 16.00-17.30 Fullt

Lördag 6 oktober kl. 13.00-14.30 NY


ROSÉVIN
Vi går lätt igenom provningsteknik och grunderna för att förstå vin. Sedan ger vi oss in i Rosévinets värld! När solen börjar värma så njuter vi gärna av ett glas rosé. Men varför är det så olika färg på olika Roséviner och vilka av dem passar bäst till mat? Vad bör man tänka på när man har Rosévin på försommarens bufféer?
Vi ger svaren!

Fredag 18 maj kl. 18.30-20.00 Fullt
Fredag 8 juni kl. 18.30-20.00
Fåtal platser kvar

 

VINPROVNINGAR MED TEMA

CHAMPAGNE
Grundnivå:
Vad är Blanc de noirs och vad betyder Brut- och hur gör man egentligen för att få till en roséChampagne? -Här lär vi oss från grunden om olika stilar och om druvorna,  klimatet, jäsningsprocessen, lagringen- allt som blir till Champagne. 

Fredag 12 januari kl. 18.30-20.00 
Lördag 27 januari kl. 16.00-17.30 Fullt 
Fredag 2 februari kl. 18.30-20.00
 
Lördag 24 februari kl. 16.00-17.30 Fullt
Fredag 9 mars kl. 18.30-20.00
 
Lördag 17 mars kl. 13.00-14.30 Fullt
Fredag 13 april kl. 18.30-20.00
Fullt
Lör
dag 21 april kl. 16.00-17.30 Fullt
Fredag 27 april kl. 18.30-20.00
Fullt
Onsdag 9 maj (dag innan röd dag)  kl. 18.30-20.00

Söndag 27 maj (mors dag)  kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar
Tisdag 5 juni (dag innan röd dag)  kl. 18.30-20.00 Fåtal platser kvar

Lördag 25 augusti kl. 16.00-17.30 NY
Fre
dag 28 september kl. 18.30-20.00 NY

CHAMPAGNE
Nivå 2:
Här pratar vi ännu fler stilar på Champagne och hur man tyder etiketter. Vi kommer också in på olika områden när vi pratar Premier- och Grand Cru.
Och vad är egentligen Millesime?

Lördag 10 februari kl. 16.00-17.30 Fullt

 


FRÅN VALPOLICELLA TILL AMARONE
En lätt Valpolicella eller en fyllig Amarone -hur är det möjligt att få så olika viner ur samma druva.Vad innebär egentligen begreppet "miniamarone"? Följ med på en resa bland dessa underbara röda Italienska viner som har det mesta gemensamt men ändå är så olika..

Lördag 13 januari kl. 16.00-17.30
Lördag 3 februari kl. 13.00-14.30 

Lördag 24 mars kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 7 april kl. 16.00-17.30 
L
ördag 28 april kl. 13.00-14.30 Fullt
Ons
dag 6 juni (Röd dag) kl. 13.00-14.30 Fåtal platser kvar

Lördag 25 augusti kl. 13.00-14.30 NY
Fredag 21 september kl. 18.30-20.00 NY

   

KOMBINATIONSPROVNINGAR

LAKRITS- & VIN
Svenskarna älskar sitt lakrits-godis. Att man med fördel kan kombinera
vin och choklad vet de flesta men faktum är att även lakrits fungerar
alldeles utmärkt tillsammans med vin. Lakritsroten har sedan
urminnes tider varit känd som en helade växt.

Grundnivå:
Vi lär oss om laktritstillverkning och om vilka viner som passar
att dricka till.  En spännande resa med nya smakupplevelser!

Lördag 3 februari kl. 16.00-17.30 
Lördag 14 april kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 21 april kl. 13.00-14.30
Fullt
Lördag 19 maj kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar
Lördag 2 juni kl. 18.00-19.30 Fullt

Lördag 29 september kl. 16.00-17.30 NY



ATT KOMBINERA MAT OCH VIN - RÖTT
En grundkurs i hur olika smaker reagerar med varandra och hur vi matchar drycken med den goda maten vi lagt ner så mycket tid på att laga!
Denna provning är lite av en workshop.
Vi arbetar med rena smaker, såsom socker, salt osv.
Det serveras alltså ingen mat.

Lördag 13 januari kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 10 februari kl. 13.00-14.30
Fullt
Lördag 3 mars kl. 13.00-14.30
Lör
dag 12 maj kl. 16.00-17.30 

Lördag 1 september kl. 13.30-15.00 NY


ATT KOMBINERA MAT OCH VIN - RÖTT & ROSÉ 
När det börjar våras så växlar svenskarna snabbt över till rosé! Hur tänker man då när det gäller mat och rosévin, respektive rött vin? 
Denna provning är lite av en workshop där vi jobbar med rena smaker, såsom socker, salt osv. Det serveras alltså ingen mat.

Lördag 21 april kl. 13.00-14.30 

 

ATT KOMBINERA MAT OCH VIN - VITT
En grundkurs i hur olika smaker reagerar med varandra och hur vi
matchar drycken med den goda maten vi lagt ner så mycket tid på att laga! 
Denna provning är lite av en workshop.
Vi arbetar med rena smaker, såsom socker, salt osv.
Det serveras alltså ingen mat.

vi tar gärna emot datumförslag

  


OST- & VIN
Grundnivå: 

OST- & VIN, VITA & RÖDA VINER 
Passar rött eller vitt vin bäst till ostbricka och är det ok med vindruvor till?
Här tar vi kål på några av myterna runt ost och vin
när vi provar både typiska "ostviner" och andra till de olika ostarna.

Lördag 13 januari kl. 13.00-14.30
Lördag 3 februari kl. 13.00-14.30  
Lördag 10 mars kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 24 mars kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 14 april kl. 16.00-17.30 Fullt 
Onsdag 9 maj kl. 18.30-20.00 Fullt
Fre
dag 18 maj kl. 18.30-20.00 Fullt

Lördag 8 september kl. 13.00-14.30 NY

 

OST- & VIN, ROSÉ, RÖDA & VITA VINER

På försommarens bufféer som ofta inkluderar ost, kan det vara trevligt att erbjuda Rosé-, såväl som vitt och rött vin. Är det möjligt att hitta ostar som passar till samtliga viner? Vi har massor av tips och goda förslag!

Onsdag 23 maj kl. 18.30-20.00 Fåtal platser kvar


 OST- & VIN, ROSÉ & VITA VINER
Det sägs att egentligen passar vita viner bättre än röda till ost.
Stämmer det, och varför väljer vi i så fall ändå oftast rött? Kan Rosévin passa lika bra?
Är det något särskilt man ska tänka på när man väljer vitt vin till ost?
Följ med bland olika osttyper och endast vita viner 

Lördag 19 maj kl. 13.00-14.30 Fullt

 

OST- & VIN, RÖDA VINER
Följ med bland olika osttyper och endast röda viner - det blir garanterat
en god och lärorik kväll för
dig som gillar rött! 
Här lär vi oss vad vi ska tänka på när vi kombinerar ost med röda viner, när vi provar både typiska "ostviner" och andra till de olika ostarna.

Lördag 24 februari kl,. 13.00-14.30 
Lördag 14 april kl. 13.00-14.30 Fullt

Fredag 7 september kl. 18.30-20.00 NY

 
OST- & VIN
Nivå 2:
OST- & VIN,  ITALIEN
Här tar vi en tur genom Italiens härliga landskap och provar deras viner och ostar.
Nivå 2 innebär att vi inte börjar med att gå igenom provningsteknik, 
och vi använder något fler vintermer.
Men man hänger fortfarande med bra även som nybörjare!

Lördag 10 februari kl. 13.00-14.30 
Lördag 7 april kl. 16.00-17.30 
Fredag 13 april kl. 18.30-20.00 
Lördag 12 maj kl. 16.00-17.30 (vitt, rött och rosé)
Fullt  

Lördag 29 september kl. 13.00-14.30
NY


OST- & VIN, FRANKRIKE
Vi provar först vinerna för sig och sedan smakkombinationer tillsammans med ostarna. Följ med på en resa bland Frankrikes fantastiska vin- och oststilar!
Nivå 2 innebär att vi inte börjar med att gå igenom provningsteknik,och 
vi använder något fler vintermer. 
Men man hänger med bra även som nybörjare!

Lördag 20 januari kl. 13.00-14.30 
Lördag 24 februari kl. 16.00-17.30
Fullt
Lördag 10 mars kl. 16.00-17.30 

 

 

ÖL-& OST
Grundnivå:
Att ost och vin passar bra tillsammans vet det flesta men kanske är det
dags att vidga vyerna. Ost och öl är en spännande kombination,
följ med när vi botaniserar bland olika osttyper och ölstilar!

Lördag 20 januari kl. 16.00-17.30 
Lördag 10 februari kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar

Lördag 17 mars kl. 13.00-14.30
Fredag 27 april kl. 19.00-20.30 Fullt
Lördag 28 april kl. 13.00-14.30 
Lördag 5 maj kl. 13.00-14.30 Fullt
Lördag 26 maj kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar

Lördag 25 augusti kl. 13.00-14.30 NY
Lördag 1 september kl. 16.30-18.00 NY


ÖL-& OST 
Nivå 2:

Tema Sverige
Här ger vi oss i kast med att testa svenska favoriter bland ostar!
Till det botaniserar vi bland den uppsjö av öl från svenska mikrobryggerier som
numera finns. Glädjande för alla som gillar öl startas nya små bryggerier
som aldrig förr i Sverige och vi hittar många stilar att välja mellan.

Nivå 2 innebär att vi inte börjar med att gå igenom provningsteknik, och vi
använder något fler facktermer -men man hänger fortfarande med 
bra även som nybörjare!

Lördag 24 mars kl. 16.00-17.30 


 

CHOKLAD- & VIN
Grundnivå:
Vi pratar druvor och bönor - lika delar vin & choklad. Vad är egentligen skillnaden på mörk- och mjölkchoklad, och vad är då vit choklad? Vi går igenom chokladens väg från råvara till färdig chokladkaka. Välkommen till en choklad-& vinprovning som mynnar ut i läckra smakkombinationer!

Fredag 19 januari kl. 18.30-20.00 
Fredag 26 januari kl. 18.30-20.00 Fullt

Lördag 27 januari kl. 13.00-14.30 
Fredag 23 februari kl. 18.30-20.00 Fullt
Lördag 24 februari kl. 13.00-14.30
Fullt
Lördag 3 mars kl. 13.00-14.30  Extrainsatt! 

Lördag 17 mars kl. 16.00-17.30
Fullt (sal 1)
Lördag 17 mars kl. 16.00-17.30  Fullt (sal 2)
Lördag 14 april kl. 16.00-17.30 Fullt
Lör
dag 28 april kl. 13.00-14.30 Fullt
Lör
dag 12 maj kl. 13.00-14.30 
Onsdag 23 maj kl. 18.30-20.00
Fullt
Söndag 27 maj (mors dag) kl. 13.00-14.30 Fullt
Onsdag 6 juni (Röd dag) kl. 16.00-17.30 Fullt

Lördag 1 september kl. 16.30-18.00 Fåtal platser kvar
Lördag 8 september kl. 16.00-17.30
NY
Lördag 6 oktober kl. 16.00-17.30 NY



CHOKLAD- & VIN 
Nivå 2:
Här kommer vi in på bönor och ursprung och vad som är signifikativt för choklad gjord på olika bönor och från olika delar av världen.

vi tar gärna emot datumförslag
 

  

MÖRK ROM & CHOKLAD
Rörsocker är en av de gemensamma nämnarna i denna 
goda provning. En spännande provning med den härliga 
kombinationen mörk rom och choklad!
 

Lördag 13 januari kl. 13.00-14.30 
Lördag 27 januari kl. 16.00-17.30 

Lördag 3 mars kl. 16.00-17.30 

Lördag 24 mars kl. 13.00-14.30 
Lördag 14 april kl. 13.00-14.30
Lördag 5 maj kl. 16.00-17.30 
Onsdag 6 juni (Röd dag) kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar

Lördag 15 september kl. 16.00-17.30 NY


 

 
 WHISKYPROVNINGAR 
(Exklusiv whisky, nya datum finns nu, se under "kurser")

 

SKOTTLAND RUNT
Vi följer whiskyns väg från råvara och hela vägen ner i glaset. 
Upptäck skillnader och likheter i de olika whiskystilarna när vi går igenom framställningsmetoder och provningsteknik på vår väg genom Skottlands fyra whiskyregioner!

Lördag 13 januari kl. 16.00-17.30 Fåtal platser kvar
Fredag 9 februari kl. 18.30-20.00
Fullt
Fredag 16 mars kl. 18.30-20.00
 
Fredag 27 april kl. 18.30-20.00 Fullt
Lördag 5 maj kl. 13.00-14.30 Fullt

Fredag 7 september kl. 18.30-20.00 NY


VÄRLDEN RUNT 
Även detta tema är både för nybörjaren och den inbitne. Här botaniserar vi bland whiskysorter från världens olika hörn, från Japan till USA med flera stopp längs vägen. En spännande resa utlovas!

Fredag 12 januari kl. 18.30-20.00 
Lördag 27 januari kl. 13.00-14.30 Fullt
Fredag 9 februari kl. 18.30-20.00 
Lördag 17 mars kl. 16.00-17.30 Fullt
Fredag 13 april kl. 18.30-20.00
Lördag 28 april kl. 16.00-17.30
Fullt
Lördag 26 maj kl. 13.00-14.30
Fåtal platser kvar

Fredag 21 september kl. 18.30-20.00 NY

 

IRLAND RUNT
Var det Irländarna eller Skottarna som var först ut och vad är det som gör den Irländska stilen så speciell? Vi lär oss om framställning och provningsteknik- passar såväl nybörjaren som den inbitne, och framförallt dig som föredrar lite lättare whiskey!

Lördag 3 februari kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 3 mars kl. 16.00-17.30 

Lördag 8 september kl. 16.00-17.30 NY

 

ISLAY RUNT 
Både för nybörjaren och den inbitne! Vi följer whiskyns väg från råvara 
och hela vägen ner i glaset. Men
denna gång stannar vi sedan 
på den Skotska ön Islay där det är RÖKIGT som gäller!

Fredag 2 februari  kl. 18.30-20.00 Fullt
Lördag 17 mars kl. 16.00-17.30 Fullt
Lördag 21 april kl. 16.00-17.30
 Fullt 
Lördag 28 april kl. 16.00-17.30
 

Lördag 25 augusti kl. 16.00-17.30 NY

                    

ÖVRIGA DESTILLAT

ROM
Bland pirater i Västindien lotsar vi Er mellan de Brittiska, 
Franska och
Spanska stilarna. Men först lär vi oss självklart 
grunderna i hur
mörk rom blir till. 

Fredag 19 januari kl. 18.30-20.00 
Lördag 21 april kl. 13.00-14.30

Lördag 8 september kl. 16.00-17.30 NY

 


COGNAC
Varför står det Champagne på flaskan ibland och vad betyder bokstavskombinationerna?

Detta och mycket mer lär vi oss på denna grundliga genomgång av Cognacsframställning, där vi självklart också går igenom provningsteknik
när vi avnjuter Cognac.

Lördag 26 maj kl. 16.00-17.30 Platser finns


KURSER

2 timmarskurs- tema EXKLUSIV WHISKY

Whisky i lyxformat som passar den som verkligen gillar whisky och som kommit en bit i sitt provande.
Här provas fem olika sorter där urvalet varierar, vi sparar på oss intressanta flaskor och kör när vi fyllt förrådet!

Lördag 13 januari kl. 13.00-14.30 Fullt
Fredag 26 januari kl. 18.30-20.30
Fåtal platser kvar

Lördag 1 september kl. 13.00-15.00 Fåtal platser kvar
Fredag 5 oktober kl. 18.30-20.30 NY

Pris 990kr
Värdebevis går bra att delbetala med. 
 

 

Heldagskurs-
VINKÄNNARKURS FÖR NYBÖRJARE
En hel dag med allt från läran om
själva vinet och druvorna, till  grundläggande kunskaper om
vinvärlden, såväl som praktiska delar
och smakkombinationer!

Vi kör hela dagen, från kl 10.00 till kl 16.00.
Förutom att rent praktiskt lära oss hur man provar vin,
så lägger vi stor vikt vid funderingar runt hur man ska tänka
när man matchar viner med mat.

I priset ingår
frukost med kaffe/thé och smörgås,
en härlig 3-rätters lunch,
eftermiddagsfika med kaffe/thé och kaka samt
provningar med viner och
annat kursmaterial.

Vi sitter i liten grupp, så det är gott om tid för frågor och diskussioner.
Inga förkunskaper krävs!  


Pris 1980 kr
Värdebevis går bra att delbetala med.

 

 

Halvdagskurs- tema CHOKLAD-& VIN
Vi börjar från början- hur man gör choklad! Vi pratar om olika typer av bönor och var i världen de trivs bäst. Under dagen kommer vi testa olika varianter och stilar av choklad och så småningom jämföra olika geografiska lägen och växtplatser av Grand Cru choklad. Till detta provar vi olika typer av viner som får kombinationerna att göra fyrverkerier i munhålan! En sagolikt god och lärorik dag utlovas! Passar såväl nybörjaren som den inbitne choklad-fantasten!

 

Pris 990 kr
Värdebevis går bra att delbetala med.

 Har du önskemål om tema som du vill fördjupa dig i? -Hör av dig till oss!